HİDRO-GEN ENERJİ

2x255 MWe Kurulu Güç

Her biri 255 MWe gücünde elektrik üretim kapasitesine sahip buhar türbin jeneratör setleri Siemens AG tarafından Almanya'da mühendisliği yapılmış ve üretilmiştir.

Santralde, Sumitomo Foster Wheeler (SFW) Finlandiya ofislerinde dizayn edilen ve SFW Finlandiya/Çin tesislerinde imal edilen ileri teknoloji Dolaşımlı Akışkan Yatak (CFB) kazanlar kullanılmaktadır. Bu teknoloji sayesinde, hem yüksek verim ile ülke ekonomisine ilave katma değer yaratılmakta hem de düşük emisyon değerleri ile çevreye saygılı ve duyarlı bir operasyon gerçekleştirilmektedir.

Santralde, CFB kazan içerisindeki sistemlere ilave olarak her bir Ünite için, SFW Finlandiya/Almanya ofislerinde dizayn edilen ve SFW Almanya/Çin tesislerinde imal edilen 3 adet baca gazı arıtma sistemi ardışık olarak konumlandırılmıştır;

   •   Elektrostatik Filtre
   •   Yarı kuru DeSOx Ünitesi
   •   Torba Filtre

Bu teknolojiler sayesinde, Türkiye’de geçerli çevresel normlar karşılanmakla beraber, EN normlarında (European Large Combustion Plants Directive) yapılacak olası emisyon seviye indirimlerine de ilave bir yatırıma gerek olmaksızın uyulabilecektir.

Resim 1
Resim 2
Resim 3
×
Açılan Resim





Kömür Stok Sahası

Santralimizde 3 adet kapalı 1 adet açık olmak üzere her biri yaklaşık 35.000m2 toplamda 4 adet kömür stok sahası mevcuttur. Madenden boru bant ve kamyon yardımıyla gelen kömürler, Stacker Reclaimer(kömür park makinaları) ile kömür stok sahasındaki bölümlere aktarılır. Stoklanan kömürler kömür bant hatları ile kömür kırıcıya gönderilir. İstenen tane boyutuna getirildikten sonra kazanda yakılma üzere kazan bunkerlerine kömür beslemesi yapılır

Kömür & Kül Bantları

Kömür ve külün sevki sırasında çevreye duyarlı (tozumaya engel) kapalı tip boyu bant konveyörleri kullanılmaktadır.

Havzadaki kömürün santral stok sahasına taşınması için kullanılan kömür bant hatları, 2 x 100% kapasitede ve yaklaşık 13 kilometre uzunluğundadır.

2 x 100% kapasitedeki kül bantları ise, yine boru tip konveyör bantları olup santral kazanlarında yanma sonucu ortaya çıkan külleri santrale yaklaşık 4 kilometre mesafede bulunan kül barajına kadar taşımaktadır.

HİDRO-GEN

ÇEVRE VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Hidro-Gen Enerji İthalat İhracat Dağıtım ve Ticaret A.Ş. olarak, tesisimiz bünyesinde yürütülen tüm operasyonlarda çevre duyarlılığına büyük önem veriyor, faaliyetlerimizi, çevreyi koruma ve sürdürülebilirlik ilkelerini göz önüne alarak gerçekleştiriyoruz.

En yeni ve en verimli teknolojiyi kullanıyoruz;

Santralde kullanılan Dolaşımlı Akışkan Yatak kazanlar, Dünya’da bu türdeki en büyük kapasitedeki ilk 10 kazan arasında yer almaktadır. Yüksek verimli bu teknoloji ile yerli kaynakları kullanıyor, sınıfının en temiz ve sürdürülebilir enerji üretimini gerçekleştiriyoruz.

Tesisimizdeki tüm ekipman ve sistemleri enerji verimliliği ve kaynak kullanımı açısından düzenli olarak kontrol ederek gerekli önlemleri alıyoruz.

Emisyonlarımızı sürekli takip ediyoruz.

Tesisimizdeki emisyon kaynaklarından yayılan gazların ve partiküllerin kontrolü için gerekli olan tüm filtreleme sistemleri ve arıtma tesisleri kurulmuş olup Sürekli Emisyon İzleme Sistemi Sayesinde anlık emisyonlarımız izlenmektedir. Bu sayede, çevreye yayılan zararlı maddelerin minimuma indirgenmesi hedeflenmektedir.

Döngüsel ekonomi ilkelerine uygun olarak atıklarımızı yönetiyoruz;

Sıfır Atık Belgesine sahip tesisimizde atık yönetimini döngüsel ekonomi ilkelerine uygun olarak gerçekleştiriyoruz. Hem ofislerimizde hem tesisimizde oluşan atıkları türlerine göre ayırıyor ve geri kazanım tesislerine sevk ediyoruz. Üretimimiz sonucu oluşan uçucu kül ve taban külünü çimento ve beton tesislerine alternatif hammadde olarak kullanılması için sevk ediyoruz. Maden işletmemizde çıkan pasa atıklarını da çimento hammaddesi olarak kullanımını sağlıyoruz.

Su varsa hayat var ilkesiyle kaynaklarımızı koruyoruz.

Tesisimizde kullandığımız suyun olabildiğince tekrar kullanılmasını sağlayacak döngüyü sağlıyoruz. Soğutma amaçlı kullandığımız suyu rezervuarlarımızda bekleterek tekrar kullanıyoruz. Böylece doğal kaynak kullanımını en aza indirerek gelecek nesillere sürdürülebilir kaynaklara bırakmayı esas alıyoruz.

Karbon ayak izimizi sürekli küçültüyoruz.

Tesisimizden kaynaklanan karbon ayak izini düşürmek hatta sıfırlamak amacıyla yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Bu amaçla yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapıyoruz. İlk etapta tesisimize bağlı yardımcı kaynak olarak 76,5 MW Güneş Enerjisi Santralini (GES) hayata geçiriyoruz. İlerleyen dönemlerde bu kapasiteyi daha da artırmayı planlıyoruz.

Çevresel ve sosyal izlemeleri sürekli yapıyoruz.

Tesisimizin, faaliyetleri sırasında ortaya çıkan çevresel etkileri hava, su ve gürültü kalite parametreleri Sürekli İzleme Sistemleri ve bağımsız akredite laboratuvarlar vasıtası sürekli olarak izliyoruz. Olabilecek herhangi bir negatif etkiyi ortadan kaldırmak için alternatifli tedbirler oluşturuyoruz. Bu izleme sayesinde, tesisimizin çevreye olan etkileri belirlenerek, gerekli önlemler alınmaktadır.

Acil durumlara karşı her zaman hazırlıklıyız.

Tesisimiz tasarımından inşasına karşı her türlü doğal afete dirençli olarak kurulmuş olup, bunun yanında iklim değişikliğinin getireceği etkiler başta olmak üzere tüm önlemleri alıyoruz. Diğer yandan iş sağlığı ve güvenliği başta olmak üzere tüm tedbirleri alıyor, acil durum eylem planımızı sürekli güncelleyerek tatbikatlar yapıyoruz. Oluşabilecek çevresel zararların engellenmesi ve gerekli müdahalenin gecikmeksizin yapılması için hazırlıklarımızı periyodik olarak gözden geçiriyoruz.

Biyolojik çeşitliliğin korunmasını sağlıyoruz.

Faaliyet alanlarımızda biyolojik çeşitliliğin korunması ve canlı doğal yaşamın varlığının sürdürülebilir yönetimi için çaba sarf ediyoruz. Faaliyet alanlarımıza yönelik ekolojik değerlendirme ve izleme çalışmaları yapıyoruz. Endemik tür varlığını kontrol ediyor, personelimize bu konuda bilgiler veriyoruz. Flora ve fauna türlerinin sürdürülebilirliği için gerekli tedbirleri uluslararası kurumların belirlediği kriterlere uygun olarak alıyoruz.

Ormansızlaşmanın önüne geçmek ve karbon salınımını dengelemek için ağaç varlığına ve ağaçlandırmaya özen gösteriyoruz.

Bilime ve teknolojiye önem ve öncelik veriyoruz.

Tesisimizin işletmesinden, verimliliğe, atıklarımızın en az seviyede oluşmasından bu atıkların katma değerli ürünlere dönüştürülmesi için projeler geliştiriyoruz. Tesisimizde bulunan laboratuvarımızdaki en gelişmiş cihazlar ile proses ve girdilerimizi sürekli kontrol ediyor, geliştirilmesi gereken noktalarda ar-ge çalışmaları yapıyoruz.

Faaliyette olduğumuz bölgeye değer katıyoruz.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına uygun olarak sürdürülebilirlik çalışmalarını yapıyor, faaliyette bulunduğumuz bölgede istihdamdan sosyal hayata, yerel halkın geçim kaynaklarının artırılmasından bölgedeki okulların iyileştirilmesine ve eğitim ihtiyaçlarına destek oluyoruz.

Çevre duyarlılığı konusunda gereken tüm önlemleri alıyor ve faaliyetlerimizi buna göre yürütüyoruz. Bu sayede, çevre ve insan sağlığına olan etkileri minimuma indirerek, sürdürülebilir bir gelecek için çalışıyoruz.